Първа ваксина за защита на новородените от респираторно-синцитиален вирус


Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) даде зелена светлина на иновативна ваксина на Pfizer за защита на новородените от респираторно-синцитиален вирус (RSV). Ваксината, наречена Abrysvo, се поставя на бъдещите майки в края на бременността и предпазва бебетата през първите шест месеца от живота им. Процедура по одобрение на ваксината в момента тече и в ЕС.

В проучване, включващо повече от 7000 бременни жени и техните бебета, Abrysvo значително намалява вероятността бебетата да се нуждаят от хоспитализация или медицински грижи за проблеми, свързани с RSV.

RSV е широкоразпространено заболяване, което всяка година е причина за значителен брой хоспитализации при бебета и възрастни хора. То може да причини бронхиолит и пневмония, и може да доведе до фатален респираторен дистрес.

След години на изследвания и неуспешни опити медицината вече разполага с няколко възможности за превенция срещу RSV, включително наскоро одобрени инжекции с антитела за всички новородени и ваксини за възрастните хора.

Защитата, осигурена от ваксината, обаче не е постоянна. През първите 3 месеца след раждането Abrysvo е 82% ефективна срещу тежко RSV заболяване и 57% ефективна срещу свързани с RSV лекарски посещения. Следващите 3 месеца тези стойности спадат съответно до 69%  и 51%. Отвъд този период ефективността на ваксината спада до нива, сходни с тези на плацебо.

По отношение на потенциалните нежелани странични ефекти от ваксината проучванията в САЩ, ЕС и други региони не са установили такива. Съществува установена малка статистическа разлика в броя на преждевременните раждания между ваксинираните и плацебо групите, която обаче е твърде малка и се счита за несъществена и възможна статистическа грешка. Проучва се и ефикасността  на ваксината при групи с по-висок риск, като например деца на възраст от 2 до 18 години и възрастни на възраст от 18 до 60 години с основни заболявания или компрометирана имунна система.


Източници: 1. https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/fda-approves-first-vaccine-pregnant-individuals-prevent-rsv-infants

2. https://www.ema.europa.eu/en/news/first-rsv-vaccine-protect-infants-6-months-age-older-adults

3. https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/arexvy-epar-product-information_bg.pdf

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори