Първа успешна трансплантация на пенис


Извършвайки медицински пробив, хирурзи от Университета Stellenbosch  и болницата Tygerberg, ЮАР, осъществиха първата в света успешна трансплантация на пенис.

Процедурата е продължила 9 часа и е извършена на 11 декември 2014, но успешните резултати от нея са съобщени сега. Пациентът вече е напълно възстановен от операцията и органът му функционира нормално.

Необходимостта от тази операция е била наложена от факта, че пациента още преди три години е загубил пениса си, вследствие на извършено обрязване – често срещана практика в Южна Африка. Тази практика е отговорна за множеството случаи на ампутация на пениси в региона.

Хирурзите са очаквали, че ще са необходими поне 2 години за пълното възстановяване на пациента, но вместо това се оказало, че и 3 месеца са достатъчни. Процедурата е планирана още през 2010 и хирурзите споделят, че в нея е използвана подобна техника като при първата успешна трансплантация на лице, за да свържат фините кръвоносни съдове и нерви.

Сега след като вече е възможна, трансплантацията на пенис може да помогне и при тежки случаи на рак на пениса или като крайна мярка при импотентност, предизвикана от тежки лекарствени странични ефекти.

Като част от програмата са предвиждат още 9 трансплантации от същия екип хирурзи.

Източник: http://www.sun.ac.za/english/Lists/news/DispForm.aspx?ID=2328

Снимка: Stellenbosch University

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори