Първа ретинална трансплантация на чужди стволови клетки


Японец получи първото в света присаждане на чужди стволови в клетки при лечение на свързана с възрастта макулна дегенерация.

Макулата е централната част на ретината, позволяваща ни да виждаме дребните детайли от заобикалящия свят. При макулната дегенерация, която досега беше неизлечимо заболяване, увреждането на макулата води до силно нарушаване на централното зрение. Макар заболяването обикновено да не води до пълна слепота, страдащите от него са със силно намалени възможности да гледат наблизо и надалеч, както и да извършват обикновени дейности, като да четат или шофират

Екипът лекари, извършил операцията по трансплантиране на стволови клетки, е същият, стоящ за друга подобна операция, извършена преди около 2 години. Но тогава стволовите клетки бяха взети от тялото на самия пациент. При сегашната операция лекарите са взели кожни клетки от донор и след това са ги препрограмирали в плурипотентни стволови клетки. Този тип клетки могат да бъдат заставани да се превърнат в почти всяка тъкан в човешкото тяло, а в случай – в ретинални клетки.


Източник: www.asahi.com

Снимка: Mari Endo

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори