Първата трансплантация на глава е насрочена за 2017


Може би някои от вас са чели класическото научно-фантастично произведение на Александър Беляев – „Главата на професор Доуел“, в което най-фантастичния елемент е поддържането на жива глава, отделена от тялото. Е, както се оказва, науката за пореден път може би ще настигне фантазията…

Валери Спиридонов  е 30-годишен руснак, страдащ от болестта Werdnig-Hoffmann – остра форма на мускулна атрофия. Макар болестта да не влияе върху умствените възможности, във физическо отношение той  е безпомощен. След две  години обаче това може да се промени, когато Спиридонов ще стане първия човек…, чиято глава ще бъде трансплантирана върху чуждо тяло!

Очаква се операцията да продължи до 36 часа. През това време главата на Спиридонов ще трябва внимателно да бъде охладена, отделена и свързана към тяло на донор.

Операцията ще бъде извършена от италианския неврохирург Sergio Canavero, който поне от няколко години упорито говореше, че се подготвя да извърши подобна операция.

Макар рисковете да са огромни – никой не е правил подобна невероятно сложна операция досега – ползите също могат да бъдат огромни, защото успехът би дал възможност да се помогне на още хора, които иначе са безнадеждно обездвижени  и не могат да водят нормален живот.

Операцията е насрочена за декември 2017.


Източник: http://www.foxnews.com/health/2015/09/10/worlds-first-head-transplant-patient-schedules-procedure-for-2017/

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори