Първата протеза, при която отделни пръсти могат да бъдат управлявани само с мисъл, е факт!


Протезите, управлявани с мисъл, са технология, върху която се работи усилено през последното десетилетие. Потенциалът им да върнат близки до нормалното или дори превъзхождащи ги моторни умения на хората с ампутирани крайници, е изключително голям и досега са демонстрирани поне няколко обещаващи разработки в тази област. А сега учени демонстрираха следващата стъпка в развитието на този вид протези – възможността за контрол на отделни пръсти!

За да постигнат този успех, учените са използвали пациент, страдащ от епилепсия. За да се седи състоянието му, той вече е имал 128 имплантирани електрода в главата си. Учените са решили да ги използват и за допълнителна задача, състояща се в това да запишат максимално точно мозъчната активност по време на движение на пръстите на ръката. На база получената сензорна информация, те са успели да програмират протезата така, че да е достатъчно пациента просто да помисли за движението на даден пръст, за да задейства механичния такъв.

Новата разработка ще помогне да бъдат разбрани по-добре начините, по които контролираме ръцете си, а това от своя страна може да направи бъдещото практическо приложение на производните на тази технология протези по-достъпно и евтино.

Източник: http://iopscience.iop.org/article/10.1088/1741-2560/13/2/026017/meta

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори