Първата генна терапия за лечение на старостта е вече факт!


Американската компания BioViva USA, Inc. осъществи първата в света генна терапия върху човек, предназначена да обърне процесите на биологичното стареене.

Процедурата включва комбинация от 2 генни терапии, разработени и приложени върху пациента извън територията на САЩ.

Първите резултати от експеримента са, че човека се чувства добре и се е върнал към обичайния си начин на живот. Последващи контролни наблюдения ще бъдат извършвани след 5, 8 и 12 месеца, когато би трябвало да има по-ясни резултати доколко процесът на стареене е обърнат. След това ще има регулярни годишни наблюдения за период от 8 години.

Генната терапия позволява на лекарите да спрат клетъчното стареене като лекуват самите клетки, чрез вкарване на определени гени в тях.

Клетъчното стареене може само по себе си (все още) да не е описано като болестно състояние, но последиците от него са видими – от появата на бели коси, през загубата на мускулна маса и чак до болестта на Алцхаймер, сърдечни проблеми и ракови заболявания.

Дали новото лечение на старостта ще бъде поне частично успешно? Само бъдещето ще покаже, а дотогава единственото, което със сигурност можем да сторим, е да се погрижим да го дочакаме възможно най-здрави.

Източник: http://www.prweb.com/releases/2015/10/prweb12995323.htm

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори