Пушенето смалява мозъка


Според проучване на учени от САЩ, тютюнопушенето, отдавна признат риск за здравето, сега е свързано  и с преждевременното стареене и свиване на мозъка.

Проучването анализира данни от Британската биобанка — голяма база данни с генетична, здравна и поведенческа информация за над половин милион души. Изследователите са установили, че хората, които пушат, имат по-малки мозъци от непушачите, както и че количеството на пушене е пряко свързано със степента на свиване на мозъка.

Дори отказът от пушене не е обърнал напълно причинените увреждания, тъй като бившите пушачи все още са имали по-малки мозъци от хората, които никога не са пушили.

Резултатите от това проучване имат важни последици за общественото здраве. Тютюнопушенето вече е основен рисков фактор за деменция, а новото изследване показва, че то може да е причина и за преждевременното стареене на мозъка.

Учените ще продължат с подобни изследвания, за да разберат повече за механизмите, по които тютюнопушенето уврежда мозъка. Като разберат тези механизми, те може би ще успеят да разработят нови лечения за защита на мозъка от вредното въздействие на тютюнопушенето. Но междувременно най-добрият начин да защитите здравето на мозъка си е да откажете цигарите.


Източник: Investigating causal relationship between smoking behavior and global brain volume; Yoonhoo Chang, Vera Thornton, Ariya Chaloemtoem, Andrey P. Anokhin, Janine Bijsterbosch, Ryan Bogdan, Dana B. Hancock, Eric Otto Johnson, Laura J. Bierut;

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори