Ежедневното пушене свива мозъка, според ново мащабно проучване


Ако пушите цигари всеки ден, свивате мозъка си, сочи ново проучване, проведено сред повече от 28 000 души.

Проучването установява, че хората с история на ежедневно пушене имат по-малък обем на мозъка, отколкото хората, които никога не са пушили ежедневно.

Изследователите са използвали данни от UK Biobank — голяма база данни с генетична и здравна информация от участници от Обединеното кралство. Те са анализирали мозъчните сканирания и навиците за пушене от две проучвания, проведени между 2006 и 2013 г. Данните сочат, че в сравнение с непушачите ежедневните пушачи са имали среден обем на мозъка, който е бил по-малък с около 7,1 cm³. Най-засегнато е било сивото мозъчно вещество.

Размерът на мозъчното свиване също така е зависел от това колко са пушили хората. За всяка ежедневно изпушена допълнителна кутия цигари за период от една година е довела до допълнителна загуба на сиво вещество с още около 0,15 cm³.

Проучването предоставя убедителни доказателства, че тютюнопушенето намалява размера на мозъка и че може да увреди мозъка чрез намаляване на притока на кръв, увеличаване на възпалението и оксидативния стрес и промяна на структурата и функцията на невроните.

Свиването на мозъка е свързано и с различни неврологични заболявания, като болестта на Алцхаймер.


Източник: medRxiv

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори