Перата на тези птици са черни колкото най-черния материал, изобретен от човека


Само преди няколко години учени създадоха най-тъмния материал, познат на човека. Наречен Vantablack, той има уникалната способност да поглъща 99,96% от попадналата върху него светлина. Това го прави толкова черен, че човешкото око просто не може да се фокусира върху него. Оказа се обаче, че Природата не отстъпва по изобретателност, особено когато има милиони години на разположение. Вид райска птица има толкова черни пера, че поглъщащата им способност е 99,95% – почти като на Vantablack!

Тези птици живеят в Папуа Нова Гвинея и уникалните пера са присъщи за мъжките представители на вида. Те с охота ги показват на женските, в опит да бъдат избрани за партньори.

Но какъв механизъм използват тези пера, за да бъдат почти невъзможно черни? Тайната им се разкрива когато бъдат разгледани под мощен микроскоп.

Обикновените пера са плоски. Но перата на райската птица са съвсем различни от това!

Погледнати под мощен електронен микроскоп, перата на райската птица (вдясно на снимката по-горе) са истинска бъркотия! Вместо подредената, фрактална структура на обикновените пера, те имат хаотична подредба, бегло напомняща на коралови рифове.

Когато светлината попадне върху тази объркана, сложна повърхност, тя се разсейва отново и отново, и отново, уловена в безброй светлинни капани. При всяко разсейване част от светлината е погълната, докато накрая до очите на наблюдателя не достига почти нищо. Ако едно огледало представлява почти идеална отражателна повърхност, то перата на райската птица са своеобразно анти-огледало.


Източник: theconversation.com

Снимки: Dakota McCoy, CC BY-ND

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори