Пръстените на нова извънслънчева планета могат да засрамят тези на Сатурн!


Анализ на данните на извънслънчева планета, част от звездна система, отдалечена на 420 светлинни години от Земята, показа наличието на огромна пръстенова система.

Това първата планета от подобен тип – с пръстени, подобни на тези около Сатурн. В случая обаче пръстените са много-много по-големи. Те са около 200 пъти по-големи от тези на Сатурн! Диаметърът им се равнява на около 120 милиона км., което е около 80% от разстоянието между Земята и Слънцето! Планетата има и впечатляващи луни, някои от които са с маса почти колкото земната.

1656

Планетата също не е за подценяване. Всъщност тя е между 10 и 40 пъти по-масивна от Юпитер! При такава маса, учените допускат, че е възможно това да не е планета, а т. нар. кафяво джудже – обект на границата между чудовищна планета и малка звезда. Тъй като масата им не е достатъчна за поддържането на стабилен ядрен синтез, тези обекти са много по-студени от обикновените звезди и с много по-ниска светимост. Това прави засичането и наблюдението им трудно и едва през 1995  съществуването им бе потвърдено чрез наблюдения.Ако можехме да заменим пръстените на Сатурн с тези на новооткритата планета, то те щях да бъдат ясно видими през нощта, много по-големи и ярки от Луната при пълнолуние.1657

Източник: http://www.futuretimeline.net/blog/2015/01/29.htm#.VNB89TVCO7P

Снимки: http://www.futuretimeline.net/

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори