Проучване разкри гените, отговорни за алкохолизма


Учени от Пенсилванския университет публикуваха проучване, разкриващо кои гени са отговорни за алкохолизма и склонността да се консумират по-големи количества алкохол.

Проучването обхваща почти 275 000 души от различни етнически групи, за които има изготвена генетична картина. Това е позволило да се извлекат хората, страдащи от алкохолизъм и да се направи сравнение на изразяването на определени техни гени спрямо същите при останалите хора.

Учените са идентифицирали 13 различни генетични варианта, свързани с консумацията на алкохол. От тях 8 са били непознати досега. Също така е направено разделение кои гени са свързани със склонността да се прекалява с алкохола и кои с появата на по-тежък алкохолизъм.

Резултатите от изследването са важни, поради обхващането на голям брой хора с разнообразни етнос, възраст и пол. Получаването на повече знания за това до каква степен причините за развитието на алкохолизъм, са от генетично естество, може да доведе до развитието на адекватни мерки за предотвратяването на подобно състояние или за лечението му.


Източник: Nature Communications

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори