Първи прототип на „бионично око“, създаден чрез 3D печат


Използвайки технология за 3D печат изследователи от Университета на Минесота създадоха първия прототип на „бионично око“, като отпечатаха фоторецептори върху полусферична повърхност.

Учените са започнали със стъклена полусфера, върху която е трябвало да се отпечатат фоторецепторите. Това е известно предизвикателство, защото е трябвало да се намери начин да се отпечатат електронни компоненти върху извита повърхност. В качеството на мастило е използван специален разтвор, съдържащ сребърни частици. Той се е захванал здраво за стъклената основа, без да се разтича. След изсъхването му, върху този слой са отпечатани фотодиоди, превръщащи светлината в електричество. За тях са използвани полимери, имащи полупроводникови свойства. Описаните процеси по-горе отнемат около час.

Учените, създали прототипа, са изненадани от високата ефективност на така отпечатаните фотодиоди. Те успяват да превърнат 25% от попадналата светлина в електричество, което предвид ранния етап на подобна разработка е доста висок процент. Нещо повече, технологията за 3D печат позволява да се създава активна електроника върху извити повърхности – нещо, което не е възможно чрез стандартните техники за производство на електроника.

Разработки като тази правят все по-близо и близо деня, в който за учените ще е възможно да създадат напълно функционално бионично око.


Източник: Advanced Materials

Снимка: University of Minnesota, McAlpine Group 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори