Прост начин за приготвяне на нискокалоричен ориз


Оризът е храна за огромен брой хора по света. Той е евтина, лесна приготвяне и питателна храна. Понякога твърде питателна, особено ако похапвате по-често. Само 100 гр. ориз съдържат над 350 калории, които ако не бъдат изразходени, впоследствие се превръщат в нежелани мазнини, натрупващи се в тялото.

Изследователи от Шри Ланка откриха начин за приготвяне на ориз, който намалява калоричното му съдържание с около 50%, а носи и други предимства. Прилагането му е лесно, просто четете надолу.

Всичко, от което се нуждаете, е вряла вода, кокосово масло и ориз. Когато водата заври и преди да сложите ориза, сложете кокосово масло, равняващо се на около 3% от теглото на приготвяния ориз. За половин чаша ориз това е около 1 супена лъжица. След като ориза се свари, поставете го да се охлади в хладилник за около 12 часа. На следващият ден можете да го стоплите в микровълновата фурна и готово – имате си нискокалоричен ориз! Просто, нали? Но зад това се крие сложна химия…

Оризът е естествен източник на нишесте. Има два вида нишесте – бързоусвоимо, което се усвоява от организма, превръщайки се в глюкоза, трупайки се като мазнини, ако не се изразходи и устойчиво, което не се разгражда до глюкоза в стомаха и е по-ниско калорично. Вторият вид попада в дебелото черво, където действа подобно на растителни фибри и подобрява работата на червата. Повечето нишестени храни променят състава си при готвене и нишестето в тях става бързоусвоимо.

Гореописаният начин за приготвяне на ориз променя структурата на нишестето в него така, че го прави устойчиво. Кокосовото масло се свързва с молекулите на нишестето и променя структурата му. Последващото охлаждане от 12 часа води до създаването на водородни връзки между амилозните молекули (един от основните компоненти на нишестето) извън оризовите зърна и ги превръщат в устойчиво нишесте. Нещо повече, процесът е траен и необратим – повторното загряване на храната няма да обърне процеса.

Учените са решени да проведат изследвания и върху други храни, за да видят дали и там би могло да се приложи подобно нещо… Кой не би искал… нискокалорични и полезни за червата пържени картофки?!

Източник: http://www.sciencealert.com/scientists-discover-a-new-way-to-cook-rice-that-could-halve-the-calories

 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори