Нов поглед върху произхода на медоносните пчели


Нов анализ показва, че медоносните пчели (Apis mellifera) може първо да са се появили в Северна Европа, което оспорва традиционното схващане, че те са се развили в Африка или Азия. В изследването е анализирана ДНК на 78 пчели от 22 подвида обикновени медоносни пчели, за да се проследят техните глобални миграционни модели.

Според проучването медоносните пчели са се появили в Северна Европа преди около 780 000 години. След това те се разпространяват в Югоизточна Европа до Източна Африка и Арабия преди около 660 000 години, преди да мигрират още по на юг до Африка преди около 192 000 години.

Дебатът за произхода на медоносните пчели вероятно ще продължи, докато не бъдат анализирани повече данни от допълнителни подвидове медоносни пчели. Това ще даде по-последователен отговор на въпроса за тяхната еволюционна история. Независимо от точния им произход, разбирането на начина, по който са еволюирали пчелите, е от решаващо значение поради съществената им роля в производството на мед, восък и опрашването на множество растителни видове. Определянето на техните взаимоотношения и генетични вариации може да помогне за избора на най-подходящите подвидове пчели за конкретни задачи.


Източник: Carr, S.M. Multiple mitogenomes indicate Things Fall Apart with Out of Africa or Asia hypotheses for the phylogeographic evolution of Honey Bees (Apis mellifera). Sci Rep 13, 9386 (2023). https://doi.org/10.1038/s41598-023-35937-4

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори