Продължителното седене на едно място ви убива!


Данните от ново изследване на канадски учени сочат, че продължителността на времето, което човек прекарва седнал през деня, е в пряка връзка с повишения риск от сърдечно-съдови заболявания, рак и смърт.

Голяма част от времето на съвременния човек преминава в седене –  и на работата и в домашна обстановка. Редовното спортуване носи здравни предимства, но дори то не успява да неутрализира напълно вредите от продължителното заседяване! А те са тревожни, особено при физически неактивните, седящи по 8 и повече часа на ден хора, които имат с 14% по-висок риск от  развиване на сърдечно-съдови заболявания, 13% по-висок риск от рак, плашещите 91%  по-висок риск от развиване на диабет и 40% по-голяма вероятност за ранна смърт.

Всички тези рискове са много по-малки, когато човек прекарва до 2-3 часа седнал в рамките на активните 12 часа от денонощието.
Макар много от видовете работа да не правят лесно работенето в изправено положение, то е възможно рисковете да се намалят чувствително, като на всеки половин час или малко повече, станете и се разтъпчете за няколко минути. При възможност, удачен вариант са и различните специални бюра, които позволяват да работите с компютър, стоейки прави. Но ако нямате възможност за това… просто се разтъпчете до колегите от съседната стая – тялото ви ще ви се отблагодари!Източник: http://www.uhn.ca/corporate/News/Pages/Exercise_doesn%27t_offset_life-threatening_risk_of_sitting.aspxСнимка: UHN

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори