Ето какво е счупено в Световната мрежа според създателя ѝ


Само преди дни се навършиха 28 години от денят, в който Тим Бърнърс-Лий изпрати предложението си за създаване на това, което днес общо наричаме Интернет. Замислена по собствените му думи като „отворена платформа, позволяваща на всеки и навсякъде да споделя информация, да има достъп до възможности и да си сътрудничи с други хора отвъд географските и културните граници“, днес Мрежата е част от света ни и вече има цяло поколение, което е родено в свят, в който винаги е имало Интернет. Но не всичко се е развило според първоначалните виждания и идеи на създателя ѝ. Ето трите неща, които според Бърнърс-Лий са счупени…

1) Липсата на контрол върху личните ни данни

Немалка част от уеб сайтовете предлагат безплатно съдържание в замяна на предоставяне на лични данни. Обикновено хората не се замислят и предоставят някаква част от тях. Но веднъж попаднали в ръцете на събиращите ги, реално губим възможността да следим какво се случва с тях. Няма достатъчно информираност за съхранението и движението им и обикновено няма и начин да поискаме от другата страна да не предоставя определени данни на трети страни.

В страни с репресивни режими, подобно следене на данните на повечето хора онлайн, се превръща не само в загуба на част от свободата и неприкосновеността им, но и в реална заплаха за живота, ако съдържането, което създават или дори само разглеждат, се счита за заплаха за дадения режим на управление или за религиозните „ценности“.

2) Мрежата е пълна с лъженовини

Много от хората научават за събитията на деня, били те регионални, национални или глобални, от страниците на няколко популярни социални услуги. В това на пръв поглед няма нищо лошо… Но тези сайтове изграждат бизнес модела си върху това да предоставят връзки, които са сигурни, че ще бъдат посетени от потребителите. Това води до използването на алгоритми, които изваждат на видно място не важни или обективни новини, а такива, които привличат внимание, шокират, изненадват… и водят до щракване върху връзките. Когато това се комбинира с личната информация, с която много от компаниите вече разполагат за почти всеки, се получава реалност, в която човек трябва да положи усилия за да отсее лъженовините и евтините сензации от това, което наистина е важно и стойностно.

3) Мрежата често се политизира и използва за насочени политически кампании

Политическата реклама наистина процъфтява онлайн през последните години. Точно както и лъженовините, тя разчита на няколко популярни социални платформи, обхващащи огромна част от онлайн потребителите. И също като тях гладно използва събраните лични данни – в случая за да се използват насочени послания към определени групи хора. Това позволява при провеждането на една политическа кампания да бъдат казани съвсем различни неща, може би дори противоречащи си, на различни групи хора.

Бъдещето ще покаже как ще се справим с тези безспорно опорочаващи чистата идея за световна мрежа тенденции. Дано е по начин, който да ни даде повече, а не да ни отнема свободата…


Източник: www.theguardian.com

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори