Пробив в лечението на рак на простата с подобрена формула на ключово лекарство


Нов начин за приготвяне на лекарството за третиране на рак на простатната жлеза абиратеронов ацетат (познато с търговското си наименование ZYTIGA), драматично подобрява качеството на живот на приемащите го. Новата формула повишава ефективността на лекарството с 40%.

Новата версия на ZYTIGA е за орален прием и позволява поемането на по-малки дози от него, които същевременно са по-ефикасни и с по-малки странични ефекти, като болки в ставите и диария.

Досега съществуваща формула на ZYTIGA, както и на много други лекарства е била на водноразтворима основа. Поради тази причина едва около 10% от една доза от лекарството са се усвоявали от организма, докато останалите 90% са оставали неусвоени. Това от своя страна силно намалява терапевтичния ефект на лекарството.

При новата формула се използват високи нива на абиратеронов ацетат, разтворени в специално масло и капсулирани в малки частици от порест силициев диоксид. Така се получава прахоподобна субстанция, която лесно може да бъде превърната в таблетки или да се сложи в капсули. Приложена за лечение, тя намалява дневната доца от 1000 на 700 мг, при това без да е необходимо гладуване, както досега.

Учените, разработили лекарството, се надяват, че в рамките на 2 години ще могат да започнат първите клинични изпитания върху хора.


Източник: International Journal of Pharmaceutics

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори