Важен пробив в квантовите технологии


Изследователи от Университета в Копенхаген, в сътрудничество с Рурския университет в Бохум постигнаха пробив в квантовата технология. Те успяха да контролират два квантови източника на светлина едновременно — постижение, което мъчеше учените от години.

В рамките на работата си учените са създали два идентични квантови източника на светлина и са постигнали т. нар. квантово заплитане между тях — странен феномен от света на невъобразимо малкото, при който двата източника си влияят един на друг в реално време и промяната в единия се отразява и на другия моментално, дори когато са разделени на големи физически разстояния.

Учените са създали специален нано-чип, с диаметър не по-голям от този на човешки косъм, за управление на източниците на светлина. Крайната цел е да се разработи универсален, коригиращ грешките квантов компютър.

Само 100 фотона, излъчени от един квантов източник на светлина, могат да съдържат повече информация, отколкото може да обработи най-големият суперкомпютър в света.


Източник: Collective super- and subradiant dynamics between distant optical quantum emitters; Alexey Tiranov, Vasiliki Angelopoulou, Cornelis Jacobus van Diepen, Björn Schrinski, Oliver August Dall’Alba Sandberg, Ying Wang, Leonardo Midolo, Sven Scholz, Andreas Dirk Wieck, Arne Ludwig, Anders Søndberg Sørensen and Peter Lodahl; DOI: 10.1126/science.ade9324

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори