Пробив в борбата с рак на мозъка


Благодарение на нов метод за засичане на ракови клетки, страдащите от рак на мозъка може да живеят  по-дълго.

Учени от Монреал създадоха революционна нова интраоперативна сонда, която засича раковите клетки с безпрецедентна точност. С точност до една клетка, тя позволява на хирурзите по време на операция, да отстранят всички налични ракови клетки. По този начин очакваната продължителност на живота на пациентите рязко се увеличава.

revolutionar

Новата сонда превъзхожда във всяко отношение съществуващите технологии. Тя осигурява над 92% точност при идентифицирането на раковите клетки, нападнали мозъка.

Технологията, използвана при новата сонда, разчита на лазер, измерващ разпръснатата светлина от молекулите. Тя осигурява спектроскопичен сигнал, който може да бъде анализиран и да осигури информация за молекулните особености на изследваната тъкан.

В момента текат клинични тестове, чрез които да се получи по-точна информация за ефективността на новата технология. След приключването им и при запазване на положителните резултати, може да се очаква, че постепенно сондата ще стане част от обичайното оборудване при операции на засегнатите от рак на мозъка.

Източник: http://medicalxpress.com/news/2015-02-revolutionary-probe-cancer-cells.html

Снимка: Science Translational Medicine; Petrecca K, Leblond F et al.

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори