Избягване на нежелана бременност… чрез алгоритъм


Elina Berglund – учен, участвал при откриването на неуловимата частица Хигс бозон преди няколко години – разработи мобилно приложение, което чрез специално създаден алгоритъм осигурява защита срещу нежелана бременност с 99,5% надеждност! За разлика от хапчетата, приложението, наречено Natural Cycles, няма нежелани странични ефекти и единственото, което изисква, е жените ежедневно да следят телесната си температура.

Идеята да се използва естествения женски цикъл на фертилност, за да се избегне нежелана бременност, далеч не е нова. Известно е, че в рамките на месеца, дните през които жената може да зачене са около 9. Но тъй като този естествен ритъм има индивидуални вариации при всяка жена, досега използването му не даваше надеждни резултати. Но новото приложение е различно.

Natural Cycles използва подобни статистически алгоритми, на тези използвани в Европейска организация за ядрени изследвания (CERN). Те разчитат на ежедневните промени в телесната температура, а не само на деня от цикъла ѝ. Причината температурата да се взема под особено внимание, е, че след овулация в женското тяло се отделя по-голямо количество от хормона прогестерон, което води до повишаване на телесната температура с до 0.45 градуса. При ежедневното въвеждане на телесната температура, тя се сравнява с голяма база от данни и връща информация дали денят е подходящ за секс без предпазни средства или не.

nc-how-8

nc-how-6

nc-how-1

До момента са проведени две изпитания на оригиналното приложение, като във второто са участвали над 4 000 жени, на възраст 20-35 години. В рамките на година е имало 143 непланирани бременности, от които само 10 са били настъпили в ден, определен като безопасен от приложението. Останалите са в резултат на неправилно използване на приложението от страна на жените. Това дава надеждност от 99,5%, което е повече от използването на презервативи (98%) или хапчета (99%).

Разбира се, не всяка жена е склонна да се довери на такъв метод, дори данните зад него да са убедителни. Освен това нуждата от ежедневното измерване на температурата и то по едно и също време, може да се окаже твърде ангажираща за част от жените. Високата степен на сигурност е потвърдена от Националната здравна служба на Великобритания, но само когато предписанията за използване на приложението са спазвани идеално. Когато това не е спазено, надеждността му пада до около 93%, което е отчетливо по-ниско отколкото тази на традиционните средства.

Понастоящем приложението има около 100 000 потребители, които заплащат по £6.99 на месец.


Източник: www.naturalcycles.com

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори