Приключението за търсене на органични молекули върху кометата 67P/C-G


12-ти ноември 2014 беше исторически ден. Тогава човечеството за първи път успя да приземи свой роботизиран пратеник на комета, профучаваща през Слънчевата система. Десетгодишното пътуване на космическият апарат Розета се увенча с успех и модула Филе ни предаде първите данни от кометата.

Естествено, не всичко мина по план и Филе всъщност на два пъти се приземява и отскача от повърхността, преди окончателно да се установи на едно място. Макар това да изправи на нокти учените и всички следящи отблизо мисията, в някои отношения то всъщност беше много полезно!

Един от инструментите на борда на Филе, е масспектрометъра Птолемей. Неговото предназначение е да „подуши“ кометата, с фокус върху откриването на органични молекули и минерални съставки.

Те са от особен интерес за учените, защото откриването им ще подкрепи една от научните теории, че именно кометите са засели семената на живота на ранната Земя, а вероятно и на безброй други планети из галактиката ни.

На по-ранен етап учените се притесняваха, че Филе ще може да им даде само ограничени данни, тъй като ще подуши кометата само на мястото на кацане. Поради възникналите технически проблеми обаче се оказа, че в крайна сметка учените разполагат с данни от три различни местоположения на кометата!

Сега остава тежката и отговорна задача по анализирането на данните. Останете на линия, предстоят ни нови вълнуващи мигове на научни открития!

Източник: http://blogs.esa.int/rosetta/2014/12/02/the-quest-for-organic-molecules-on-the-surface-of-67pc-g/

Снимка: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори