ООН обяви прекъсването на Интернет за нарушение на човешките права


Съветът по правата на човека на Организацията на обединените нации прие необвързваща резолюция, чрез която осъжда страни, умишлено прекъсващи достъпа до Интернет на гражданите си.

В резолюцията се посочва, че същите права, които хората имат офлайн, трябва да бъдат защитени и онлайн, и по-специално свободата на словото, в съответствие с член 19 от Всеобщата декларация за правата на човека, и  с Международния пакт за граждански и политически права.

Резолюцията беше приета още миналата седмица, но Русия, Китай, Саудитска Арабия, Южна Африка и Индия се противопоставяха точно на частта от нея, която казва, че се осъжда умишленото прекъсване или възпрепятстване на разпространението на информация онлайн.

Новата резолюция няма задължителен характер, но е стъпка в правилна посока за оказване на политическо влияние върху страните, използващи подобни, нарушаващи човешките права практики.

Пълният текст на документа, можете да прочетете тук: https://www.article19.org/data/files/Internet_Statement_Adopted.pdf


Снимка: http://www.savetheinternet.com

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори