Преваряването на чешмяната вода премахва голяма част от микропластмасите в нея


Ново изследване, публикувано в изданието Environmental Science and Technology Letters, показва, че преваряването на чешмяната вода може да премахне до 90% от съдържащите се в нея микропластмаси.

Микропластмасите са малки парченца пластмасови частици, с големина под 5 милиметра, които са повсеместно разпространени в околната среда и бита на съвременния човек. Макар влиянието им върху здравето ни все още се изследва, известно че поне някои видове пластмаси са доказано вредни за тялото.

За да проучат как и дали прост процес като преваряването на водата може да премахне тези замърсители, учените са създали множество тестови образци на чешмяна вода, съдържащи различни количества минерали и три често срещани вида микропластмаса. След варене за 5 минути те наблюдават драстично намаление на микропластмасите, като това е особено добре изразено в по-твърдата вода, богата на калциев карбонат.  Обяснението е, че при нагряване калцият се втвърдява и по този начин „заключва“ в себе си голяма част от пластмасовите частици.

Учените смятат, че комбинирането на преваряване с филтриране през обикновен кафе-филтър може да бъде ефективен домашен метод за премахване на голяма част от микропластмасите от питейната вода.


Източник: Zimin Yu, Jia-Jia Wang, Liang-Ying Liu, Zhanjun Li, and Eddy Y. Zeng; Environmental Science & Technology Letters Article ASAP; DOI: 10.1021/acs.estlett.4c00081 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори