Излекуваха деца от левкемия, чрез използване на генетично променени имунни клетки


Британски лекари от Great Ormond Street Hospital обявиха, че са излекували 2 бебета от левкемия, чрез терапия с генетично променени имунни клетки, получени от донор.

Постижението е първо по рода и отваря вратите пред възможността една от най-тежките форми на рак да бъде победена чрез използване на стандартни препрограмирани клетки от донор. Досегашните опити за борба с този и други видове ракови заболявания изискваха имунните клетки или т. нар. Т-клетки, да бъдат взети от самия пациент. Но това не винаги е приложимо, защото в особено тежки случаи пациента може да не разполага с достатъчно жизнеспособни имунни клетки.

При извършването на медицинския пробив имунните клетки са променени така, че да разпознават и атакуват раковите. Експерименталното лечение е приложено при 2 бебета, на възраст от 11 и 16 месеца, при които всички предишни опити за лечение са били безрезултатни. След лечението с променените имунни клетки и двете деца понастоящем са в ремисия.

Ако лечението бъде повторено така успешно и с други пациенти, то може да даде началото на прелом в борбата с раковите заболявания, отнемащи по над 8 милиона човешки живота всяка година.


Източник: stm.sciencemag.org

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори