Прародителят на всички живи организми


Ако искате да се върнете възможно най-назад при съставянето на родословното си дърво, то тогава екип учени от Университета Хайнрих Хайне, Германия, могат да ви помогнат да стигнете до самото му начало. Не само на вашето. Или на това на хората. А до на началото на всички живи организми! Запознайте се с Лука (Luka -Last Universal Common Ancestor ), последният универсален общ прародител на живите организми на Земята.

Изследвайки ДНК последователности от над 6 милиона гени, учените смятат, че са изолирали 355 от тях, които са били присъщи на първото живо създание. Тъй като във времето гените се променят по предвидим начин, учените могат с относително висока степен на сигурност да съставят образ на първия организъм, дал началото на всички останали.

Учените са изследвали гените на археи и бактерии – групите, които включват в себе си едноклетъчните организми. Изолираните 355 гена подсказват, че местообитанието на Лука е било хидротермален комин на дъното на океана.

hydrothermal_vent

Хидротермалните комини се получават по дъното на океана, когато горещата магма нагорещява водата. Там в условията на високи температури (и вероятно – налягане) и липса на кислород, Лука е извличал енергията си от водород и въглероден двуокис.

И в наши дни хидротермалните комини са места, на които въпреки неблагоприятните условия учените откриват богати и изпълнени с живот екосистеми.


Източник: www.nature.com

Снимка: NOAA

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори