Първо контролирано изследване на ограничаване на калорийния прием при хора


От десетилетия учените знаят, че намаляването на калорийния прием при различни животни води до измеримо увеличение на тяхната продължителност на живота. Но сега за първи път те имат данни от подобно контролирано проучване, проведено с хора. То потвърждава ползите от него за здравето и за борба със стареенето, а също така идентифицира ключов протеин, отговорен за тези ползи.

В рамките на клинично проучване са изследвани над 200 души, които са наблюдавани в продължение на 2 години. Част от тях са намалили калорийния си прием с 14%, а останалите са продължили да се хранят, както досега.

Учените концентрират вниманието си върху тимуса – ендокринна жлеза, за която се знае, че произвежда т. нар. Т-клетки – вид бели кръвни телца, ключов компонент от имунната защита на организма.

Тимусът старее по-бързо, сравнен с повечето други органи и при здрав човек на 40-годишна възраст, той вече има завишено съдържание на мазнини не функционира оптимално. Това води до намалено производство на нови Т-клетки, което от своя страна ни прави все по-податливи на нови патогени. Т-клетките са свързани и с възможността за изгаряне на запасите от мастни киселини за енергия, което пречи на натрупването на излишни мазнини в тялото и от там намалява риска от заболявания, като диабет тип 2.

Участниците в проучването са изследвани с помощта на ЯМР. Резултатите ясно показват, че тимуса на хората, които са намалили калориите, в края на 2-годишния период е бил с намалено съдържание на мазнини и е произвеждал повече Т-клетки, отколкото в началото. Тоест, тимусът се е подмладил. В същото време при хората, които са се хранили непроменено, такива разлики не са забелязани и при тях тази ендокринна жлеза е била в по-лошо състояние.

Ограничаването на калориите води до намаляването на ген, отговарящ за производството на специфичен протеин, наречен PLA2G7. Занижените нива на PLA2G7 носи със себе си различни ползи за здравето, сред които понижаване на свързаните с възрастта възпаления и подобряване на метаболитното здраве.

Важността на PLA2G7 е потвърдена и при допълнителни опити с мишки, при които количеството му е изкуствено занижено. Установено е, че и при тях в този случай са настъпили положителни промени по отношение на здравословното състояние при напредване на възрастта.

Ако учените успеят начини как по-добре да използват PLA2G7, те ще могат да предложат ефективно лечение, водещо до удължаване на човешкия живот. Дотогава един от сигурните механизми за това е лекото ограничаване калорийния прием.


Източник: Science

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори