По-късното тръгване на училище може би е по-добре за децата


На колко години да тръгват децата на училище – 6 или 7? Има ли смисъл да се бърза от страна на родители и дали това е добре за децата по отношение на успехите им училище? Ново проучване на Станфордският университет хвърля повече светлина върху това.

Екип учени е провел проучване, върху около 55 000 7-годишни и 36 000 11-годишни деца от Дания – страна, в която броят на започналите училище от 6 годишна възраст е голям. Резултатите са интересни…

Според получените данни децата, започнали училище от 6-годишна възраст се характеризират с по-висока степен на разсеяност и хиперактивност, спрямо 7-годишните. Тази тенденция се запазва поне до 11 години и е без значение от пола. Само 1 година забавяне води средно до 73% намаление на разсеяността и хиперактивността при 11-годишните деца. А това от своя страна е предпоставка за по-добро представяне и постигане на по-високи резултати в учебния процес.

Разбира се, проучването обхваща децата само на една страна и отчита само два от множеството фактори, оказващи влияние върху развитието им, но все пак дава храна за размисъл на родители, на които тепърва им предстои да вземат решение.

Източник: http://www.nber.org/papers/w21610

Снимка: XinXing Kindergarten

 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори