По-голям мозък – по-добър избор на партньор


Eто още едно предимство да имаш голям мозък: по-добър си в избора на подходящ партньор! Или… поне така стоят нещата при женските индивиди на декоративните рибки от вида гупи.

Избирането на партньор за размножаване е нелека задача. Дори при тези малки рибки, женските трябва да са в състояние не само да наблюдават, но и да запомнят, и сравняват различните мъжки – кандидати за вниманието им. За да проверят дали големината на мозъка би дала някакво предимство на женските гупи спрямо такива с по-малък мозък, американски учени са провели интересен и забавен експеримент.

В рамките на експеримента те са използвали 2 групи женски гупи – с по-големи и с по-малки мозъци. След това на представителите на всяка една група последователно са показвани през прозрачно стъкло една по една по 8 мъжки гупи, имащи идеални пропорции и ярки плавници и 8, които са видимо по-дребни и с убити цветове.

Резултатите показват, че по-умните женски гупи ясно са показали повишен интерес към здравите и хубави мъжки и почти никакъв към по-невзрачните им събратя. От своя страна, женските гупи с по-малък мозък не са показали специален интерес към по-добрите мъжки и видимо избора им е бил в много по-голяма степен на случаен принцип.

Както се оказва, дори при малките рибки да бъдеш умен помага!


Източник: sciencemag.org

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори