По-висок и по-млад след една година в космоса!


Астронавтът от САЩ Скот Кели, който прекара 340 дни на борда на Международната космическа станция, се завърна успешно на Земята.

Той беше част от експеримент, целящ да бъдат по-добре изучени промените в човешкия организъм, предизвикани от продължителния престой в космоса. Данните ще са безценни за бъдещи пилотирани полети, свързани с продължителен престой на хора в космоса, например при мисия до Марс.

Данните, получени от изследванията на Скот Кели ще са особено интересни, тъй като той има еднояйчен близнак – Марк Кели – останал на Земята. Така ще могат по-лесно да се засекат настъпилите промени в организма на Скот, като показателите му се сравнят с тези на брат му.

rtr4uzzl-e1427405892198

Подробни изследвания тепърва предстоят, но първите различия са вече любопитни.

След връщането си, Скот е с 5 см. по-висок, отколкото преди година. Това, разбира се, е очаквано – престоят в безтегловност води до удължаване на гръбнака. Очакванията обаче са, че постепенно Скот Кели ще си върне обичайния ръст… освен ако природата не изненада учените за пореден път.

Другият любопитен „страничен ефект“ от това една година да живее в метална кутия, движеща се с   27 743.8 км/ч, е че Скот… е с 1/100 от секундата ПО-МЛАД, отколкото ако си беше останал на Земята през този период!

Това се дължи на релативистичните ефекти, описани от Айнщайн в неговата Теория на относителността. Едно от любопитните явления, описани в теорията и потвърдени експериментално, е, че ако два обекта се движат с различни скорости, времето тече по-бързо за по-бавния обект. Феноменът е известен като разтегляне на времето и именно това се е случило със Скот Кели през тази година.

По-висок и по-млад – кой не би искал това?! Преди обаче да стегнете багажът си за следващия полет, имайте предвид, че според учени от NASA, заради промените в условията, режима на хранене и космическата радиация, организма на Скот Кели всъщност ще старее с по-бързи темпове от преди – http://www.nasa.gov/sites/default/files/files/telomeres.pdf. Може би е добре, да изчакаме още малко, преди да предприемем дълго космическо пътешествие…

Източник и снимка: http://qz.com/370729/astronaut-scott-kelly-will-return-from-a-year-in-space-both-older-and-younger-than-his-twin-brother/

 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори