Потенциално лечение за болестта на Алцхаймер може би стои от години по лавиците на аптеките


Учени от Медицинския център към Университета Rush в САЩ, публикуваха ново проучване, което сочи, че комбинацията от две отдавна одобрени лекарства може да се окаже от огромна полза при лечението на болестта на Алцхаймер. Това сочат ранните опити с животни.

Става дума за лекарствата гемфиброзил – използвано за снижаване нивата на холестерола и за ретиноевата киселина, която е производна на витамин А.

Комбинацията от двете лекарства изглежда има способността да оказва въздействие върху астроцитите – звездовидни мозъчни клетки, за които се счита, че са отговорни за натрупването на амилоид бета (Aβ) – лепкава плака, която уврежда невроните и евентуално води Алцхаймер и смърт на мозъка.

Под въздействието на комбинираните лекарства, астроцитите обръщат действието си и вместо да увеличават, те активно намаляват Aβ в мозъка, и подобряват когнитивните функции. Откритието дава надежда на учените, че в близко бъдеще намирането на правилната комбинация и доза от гемфиброзил и ретиноева киселина ще може да се използва както за изчистването на досега натрупаните плаки, така и за ефективно предотвратяване на болестта на Алцхаймер, от която понастоящем страдат около 55 милиона души.


Източник: Sumita Raha et al, Activation of PPARα enhances astroglial uptake and degradation of β-amyloid, Science Signaling (2021). DOI: 10.1126/scisignal.abg4747

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори