Хеликоптерът Ingenuity завърши последния си полет на Марс


Хеликоптерът Ingenuity на NASA завърши последния си полет на Марс след три години работа. По време на 72-ия си полет Ingenuity спря да комуникира с марсохода Perseverance. Въпреки че по-късно NASA възстанови контакта с хеликоптера, беше установено, че поне едно от витлата на Ingenuity е било повредено по време на кацането на 18 януари. Хеликоптерът все още е изправен и поддържа връзка с наземните контролери, но вече не е способен да лети.

Ingenuity е надхвърлил планирания си срок на експлоатация, далеч над дори най-оптимистичните очаквания. NASA проектира хеликоптера за максимум пет тестови полета в продължение на 30 дни, но той остана в експлоатация повече от три години. Ingenuity прелетя над 14 пъти по-далеч от очакваното и имаше общо време на полет над два часа.

Причината за повредата на лопатката на ротора не е ясна, но NASA разследва дали тя се е ударила в повърхността. За съжаление марсохода Perseverance е твърде далеч, за да може да инспектира директно Ingenuity. Камерата на хеликоптера идентифицира повреда върху сянката на една от роторните лопатки.

Ingenuity влезе в историята като първия летателен апарат от Земята, извършил управляем полет с двигател на друга планета.


Източник и снимки: NASA

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори