Изненада! Още една последна снимка от космическият апарат Розета!


Космическата мисия Розета е един от най-големите успехи на Европейската космическа агенция. В рамките на този проект за първи път бе приземен космически апарат на повърхността на комета. Това беше модулът Филе, успешно транспортиран от кораба Розета до кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко. Филе изчерпа батериите си през 2016 г., а по-късно същата година това се случи на Розета, което даде основание на учените да решат да осъществят опит за меко кацане върху повърхността на 67Р. Опитът беше успешен и по последния си път надолу Розета изпрати още данни и снимки. Но сега, година по-късно, се оказа, че Розета има една последна изненада за учените – прощална снимка, мигове преди да достигне до повърхността!

По време на 14-часовото си спускане към кометата Розета постоянно излъчва пакети информация, които учените на Земята събират, за да получат пълните данни. Но при спускането, след определен момент потокът секва и част от данните така не са получени напълно. При скорошен преглед на данните обаче, учените забелязват, че последните пакети данни, макар и прекъснати, може би са достатъчни, за да се сглоби от тях една прощална снимка от Розета.

Възстановената снимка е направена едва 20 метра над кометата и макар и замъглена (заради много липсващи пакети информация) дава подробна представа да скалистата ѝ повърхност.


Източник и снимки: www.esa.int

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори