Полярна лисица измина 4300 километра от Норвегия до Канада


Норвежки учени съобщиха за любопитно и неочаквано пътешествие на полярна лисица. Младото животно е изминало над 4300 км. и по този начин е стигнало от Норвегия до Канада. За по-малко от 3 месеца!

Полярните лисици са известни с издръжливостта си и способността да оцеляват в сурови условия. Също така, учените от години имат данни, че понякога представители на вида предприемат неочаквано дълги пътешествия. Но досега нямаше точни данни колко бързо и надалеч могат да стигнат в странстванията си. Следената с помощта на нашийник с вградено GPS устройство, лисица, е дала ценни данни в това отношение.

Данните сочат, че животното е изминавало по около 50 км. на ден, но в някои дни е покривало и по 160 км.!

Това е изненадващо бързо и поради тази причина първоначално учените са се съмнявали в получаваните резултати. Например, допускали са, че може би животното е убито и транспортирано по някакъв начин. Но откриването на живата лисица слага край на тези съмнения.

Подобни пътешествия съществено допринасят за обогатяването на ДНК на различните популации на полярни лисици. Но те са възможни само при наличие на стабилна ледена покривка в полярната област. А глобалните климатични промени  представляват реална заплаха за това, заради затоплянето, водещо до все по-засилено топене на ледовете.


Източник и снимки: Polar Research

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори