Под повърхността на Марс по всяка вероятност има течна вода!


По всяка вероятност понастоящем на Марс има вода в течно състояние! Тази новина е донесена от новите данни, получени от всъдехода Curiosity.

Роботизираният пратеник на човечеството в момента изследва кратера Gale – едно от много сухите места на Марс. Но очевидно това не пречи  на Червената планета да поднесе поредната си изненада.

Данните от Curiosity показват, че почвата в кратера е много богата на веществото калциев перхлорат. Това вещество има тясна връзка с наличието на вода в течно агрегатно състояние.

Калциевият перхлорат може да абсорбира водни пари от атмосферата. Когато водата се свърже с това вещество, нейната точка на замръзване спада рязко – дори температури от -100 градуса по Целзий не биха замразили такава вода. Водата, в която е разтворен калциев перхлорат е с много солен състав, подобно на физиологичен разтвор.

Тъй като марсианската почва е доста рехава, абсорбираната вода би се просмукала под повърхността. Откритието косвено се потвърждава и от сниманите по-рано подобни на седиментни наноси – точно каквито се биха образували, при наличието на течна вода под повърхността, примесена с различни видове соли.

Кратерът Gale по всяка вероятност е някогашно езеро.

89719_web

Учените отдавна смятат, че някога на Марс е имало до 6.5 пъти повече вода от сегашното количество, за което досега се считаше, че е предимно под формата на лед около полярните шапки.

Тъй като нощем температурите на Марс могат да паднат и до 100 градуса под нулата, Curiosity просто не разполага с оборудване, което да може да работи при такива ниски температури. Но откриването на калциев перхлорат, комбинирано с по-раншни наблюдения прави наличието на течна вода почти гарантирано.

Въпреки течната вода обаче,  учените считат, че текущите условия на Марс не са благоприятни за живота…, какъвто го познаваме. А за такъв, какъвто (все още) не познаваме… бъдещето ще покаже!

Източник: http://www.popsci.com/mars-probably-has-liquid-water-right-underneath-its-surface

Снимка: NASA/JPL/Caltech/ESA/DLR/MSSS

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори