Пластмасата пряко влияе на заболеваемостта на коралите


Международен екип учени, водени от специалист от Университета Джейм Кук, Австралия, обявиха резултатите от изследване, което сочи, че контакта с пластмаси рязко повишава вероятността за появата на болести у коралите.

В рамките на изследването са обхванати над 120 000 корала от 159 рифа от Индонезия, Австралия, Мианмар и Тайланд. При всички тях шанса за появата на болести се увеличава с до 89%, когато коралите влизат в контакт с пластмаса.

Макар точните причини за това влияние на пластмасите да не се докрай изяснени, учените смятат, че те се явяват подходяща среда за завъждане и пренос на различни щамове бактерии, някои от които могат да предизвикат заболявания. За някои от пластмасите (полипропилените) вече има данни, че са пряко свързани с опустошителна болест по коралите, известна като „бели синдроми“.

Учените очакват, че през следващите десетилетия проблемът ще се задълбочи, тъй като количеството пластмаса в световния океан расте с плашещи темпове.

Понастоящем над 275 милиона души разчитат на коралите за прехрана, брегова защита, туризъм и културна значимост. Унищожаването им не само ще се отрази на морския живот, но неминуемо ще рефлектира и върху хората.


Източник: science.sciencemag.org

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори