За първи път – организъм, който може да се храни единствено с вируси


Учени от САЩ обявиха за крайно необичаен организъм, който може не само да оцелява, но и да се развива, и да увеличава популацията си, хранейки се единствено с вируси.

Става дума за Halteria – вид сладководен планктон, миниатюрни ресничести създания, които са широкоразпространени по света.

В рамките на 3-годишни изследвания учените са направили редица опити, като в различни проби езерна вода са добавяли хлоровируси, за да проверят дали някои от обитаващите я микроорганизми ще се отнесат към тях като към храна, а не като към заплаха.

Повечето от микроорганизмите са ги възприемали като заплаха или при поглъщането им не са извличали почти нищо от тях. Но представителите на рода Halteria само за два дни са увеличили популацията си 15 пъти, като същевременно концентрацията на вирусите във водата е спаднала стократно.

Новото откритие хвърля повече светлина върху въглеродния цикъл в природата. Известно е, че хлоровирусите заразяват много от  микроскопичните зелени водорасли и водят до разкъсването им, което от своя страна води до освобождаване на въглерод в околната среда. Наличието на организми като Halteria от своя страна показва, че съществуват естествени начини за прекомерното отделяне на въглерод в подобни случаи.


Източник: PNAS

Снимка: University of Nebraska–Lincoln

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори