Гигантска ледена планета обикаля около 4 пъти по-малка звезда


След около 6 милиарда години Слънцето ще е към края на живота си. След като изразходи и последните си запаси от водородно гориво, звездата ни ще се свие до размери, десетки хиляди пъти по-малки от сегашните, но ще запаси по-голямата част от масата си. Или с други думи ще се превърне в онова, което учените наричат бяло джудже.

Подобни обекти са масово явление във Вселената и са част от жизнения цикъл на звездите. Но сега учените за първи път имат възможност да наблюдават планета, обикаляща в близост до подобна звезда.

Астрономи от Университета Уорик, Великобритания, съобщиха за откриването на планета с размерите на Нептун, която обикаля около бяло джудже, което има едва 1/4 от размерите на планетата!

Планетата е много близо до звездата – прави една обиколка около нея за 10 дни. Поради близостта гравитационното привличане на звездата „краде“ от атмосферата на планетата, в резултат на което при движението си тя образува опашка, подобна на тази на комета, съставена от водород, кислород и сяра.

Откритието е важно, защото е първото, свидетелстващо за планета, преживяла превръщането на звезда в бяло джудже. То в известен смисъл е и начин учените да надникнат в по-далечното бъдеще на Слънчевата система.


Източник и снимка: University of Warwick

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори