Пет деца получиха нови уши, отгледани от собствените им клетки!


Пет китайски деца на възраст от 6 до 9 години получиха нови уши, отгледани от собствените им клетки – първо подобно медицинско постижение в света!

Децата са страдали от микротия – болест, при която външната част на едното или и на двете уши израства сериозно деформирана. Освен, че това се отразява на психиката на децата, често болестта води и до проблеми със слуха. Но екип биоинженери намери решение на този проблем.

Децата, претърпели иновативната операция, са страдали от едностранна микротия – засегнато е било само едното ухо. Това е позволило на учените да направят много прецизно сканиране на здравото ухо, с данните от което са изготвили триизмерен компютърен модел. След това от здравото ухо са взети хондроцити – едни от клетките, изграждащи хрущялната тъкан. Те са поставени върху специална структура, отпечатана на 3D принтер. Чрез клетъчно култивиране клетките са покривали все по-голяма част от структурата, докато накрая са изградили ново ухо. Така отгледаните уши са били присадени на петте деца.

Макар резултати да са обявени наскоро, първата от петте операции всъщност е направена преди 30 месеца. Тъй като това са първи по рода си такива операции, лекарите възнамеряват да наблюдават отблизо децата поне още 5 години. Все още не е сигурно, че това е 100% успех – в новите уши все още има остатъци от първоначалната изкуствена структура, а при 2 от децата растежа на ухото показва известни отклонения от първоначалния модел. Но при всички положения получените резултати са многообещаващи и загатват за бъдеще, в което не донори, а самите ние можем да бъде източници за нови органи, които да заменят увредените такива в телата ни.


Източник и снимки: EBioMedicine

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори