Всяка година паяците изяждат… по 400-800 МИЛИОНА тона плячка!!!


В ново проучване зоолози от университета Basel and Lund направиха оценка на значението, което имат паяците върху регулирането числеността на насекомите. Резултатите са, меко казано, впечатляващи!

По света има над 45 000 различни вида паяци, а  на квадратен метър могат да бъдат открити до 1000 от тях. Всичко това ги прави едни от най-широкоразпространените хищници. Но поради фактът, че често са добре скрити, а и много от тях са нощни животни, досега на учените бе трудно да направят реалистична оценка на ролята им за природата. Шведските учени обаче успяха, използвайки два различни метода за оценка.

Данните и от двата метода показват, че всяка година паяците изяждат между 400 и 800 милиона тона храна! Над 90% от това  количество се пада на насекоми и вилоскачки (вид членестоноги), а останалата част се допълва от земноводни, влечуги, риба, птици и прилепи, които също попадат под челюстите на по-големите тропически паяци.

Това са наистина впечатляващи цифри. За сравнение: човечеството консумира около 400 милиона тона месо всяка година, а всички китове – между 280 и 500 милиона тона плячка.

Данните недвусмислено показват огромната роля, която имат тези често недолюбвани от хората създания, за регулирането на популациите от насекоми и за поддържане на баланса в природата.


Източник: www.unibas.ch

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори