Парализиран пациент се придвижва с помощта на мисълта си и екзоскелет


Френски учени съобщиха за технологичен пробив, благодарение на който мъж с парализирани горни и долни крайници частично е възвърнал подвижността си, с помощта на екзоскелет, управляван от мисълта му.

30-годишният мъж е бил обездвижен от врата надолу, от 4 години, след падане от от 15-метрова височина, довело до сериозна травма на гръбначния стълб.

Лекарите са присадили 2 импланта в мозъка му. Всеки един от тях е покривал дял, отговарящ за движенията.

Sensor on the brain

Имплантите съдържат по 64 електрода, които са в състояние да засичат мозъчната активност и да я изпращат до близкостоящ компютър.

Sensors read brain activity

След това специализиран софтуер разчита активността и я превръща в команди, които се излъчват към носения от пациента екзоскелет.

Thibault strapped into exoskelton

Когато човекът мисли „Ходи“, мисълта задейства поредица от команди, които карат екзоскелета да извършва съответните движения.

Walking

По време на движението той има контрол и върху ръцете си, задвижвани на същия принцип.

Hand control

Преди да облече екзоскелетът, пациента се е упражнявал, като е управлявал виртуален герой в компютърна игра.

Движението посредством екзоскелет е далеч от идеално и засега се провежда само в лабораторни условия. Но е важно постижение, защото показва, че учените са на прав път. А те вече планират различни начини, чрез които да усъвършенстват технологията и да я изкарат извън лабораторията.


Източник: ВВС

Снимки: FONDS DE DOTATION CLINATEC

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори