Парализирани хора пишат по шест думи в минута само с помощта на ума си!


Да напишеш 6 думи за 1 минута не звучи като кой знае какво постижение. Но ако се отнася за човек, който заради напреднал стадии на амиотрофична латерална склероза (наричана още болест на Лу Гериг) е парализиран, то тогава това е голямо постижение, наистина. А сега прибавете и фактът, че писането става чрез компютър, управляван само с мисъл!

Именно това постигнаха от учени Stanford Neural Prosthetics Translational Lab. Те дадоха мозъчно-компютърен интерфейс на двама души, страдащи от АЛС  и ги научиха да пишат до 6 думи в минути, чрез помощта на показалец, задвижван с мисъл.

Използвана система се нарича BrainGate2. Тя включва сензор с размери 4х4 mm, снабден с множество електроди. Той се имплантира в мозъка на пациента. Когато пациента си помисли за движение, сензора улавя електрическите импулси на мозъка и ги изпраща към декодер, който ги превръща в команди, изпращани към външно устройство – показалец на екрана на компютър.

Снабдени с тази технология, пациентите с АЛС успяват да придвижат показалеца и да маркират желаната буква, след това следващата, докато получат желаната дума.

Нововъведение като това може да промени към по-добро живота на хора, които иначе нямат физическа възможност да изразят мислите си.

Източник: http://spectrum.ieee.org/tech-talk/biomedical/bionics/neural-implant-enables-paralyzed-als-patient-to-type-6-words-per-minute

Снимка:  Stanford University/Nature Medicine

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори