Парализирана жена управлява изтребител… само с мисълта си!


55-годишната  Jan Scheuermann, която е парализирана, успя да подкара малък едновитлов а, също и боен самолет в летателен симулатор, като използва само ума си.

Резултатът е постигнат след двугодишни тренировки и е повече от впечатляващ.

Jan Scheuermann е парализирана от 2003, вследствие на генетично невродегенеративно заболяване. През 2012 в мозъкът ѝ са имплантирани 2 електрода. Те са свързани с двигателния кортекс – частта от мозъка, отговорна за движението на ръцете.

В началото на обучението си, тя е управлявала роботизирани ръце, с които трябвало да се научи да прави по-фини дейности – например да си отчупи парче шоколад.

Scheuermann

Но скоро учените установили, че това ѝ се отдава много добре и заедно с нея решили да ѝ предложат по-голямо предизвикателство. Изборът бил… летателен симулатор.

И тук идва най-удивителната част. За разлика от други подобни опити, при които с умствен контрол се управлява джойстик, който на свой ред подава командите към симулатора, в този случай Jan Scheuermann… всъщност си представя че лети!!! По-долу можете да видите как тя се справя с това предизвикателство.

Jan Scheuermann успява да се справи както с по-бавния Cessna, така и с бойния самолет F-35.

Това е невероятно постижение, защото тя не е истински пилот в реалния живот. Тя управлява тези самолети директно от нервните центрове на мозъка си!

Възможността за такъв мисловен контрол ясно показва бъдеще, в което хора, които иначе са обездвижени, могат да се освободят от физическите ограничения, пък било то първоначално и само в различни виртуални светове.

Източник: http://www.washingtonpost.com/news/speaking-of-science/wp/2015/03/03/a-paralyzed-woman-flew-a-f-35-fighter-jet-in-a-simulator-using-only-her-mind/

Снимка: DARPA

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори