Очни капки коригират отслабващото с възрастта зрение без нужда от очила


Някъде след 40-годишна възраст очите започват постепенно да губят способността си да фокусират близки обекти, което води до замъглено зрение – състояние, известно като пресбиопия. Сред известните причини за това състояние, е това, че с възрастта лещите стават по-тежки и не могат да променят формата си толкова лесно, както и отслабването на мускулите, които отговарят за движението им. Облекчаването на пресбиопията обикновено се постига чрез използването на очила или чрез операция. Но сега очни капки обещават подобни резултати, при това без нуждата от допълнителни помощни средства или инвазивни операции.

Наречени Vuity, капките действат като карат зеницата да се свива и по този начин намалява разсейването на навлизащата в окото светлина. По този начин тя се концентрира по-добре върху ретината, водейки до по-ясно изображение както на далечни, така и на близки разстояния. Понастоящем те са налични в САЩ, след като към края на 2021 г. бяха одобрени от Агенцията за контрол на храните и лекарствата.

Vuity съдържат активната съставка Pilocarpine, която отдавна е известна и вече се използва за лечението на глаукома и очна хипертония.

Капките не са идеалното решение, поне все още не. Тъй като водят до свиване на зеницата, това означава, че в условия на слаба осветеност виждането ще бъде затруднено. Сред другите странични ефекти най-честите са главоболие и зачервяване на очите. Въпреки тях, капките са подходяща алтернатива за хора, които не искат да носят очила или не могат да се подложат на операция. След приема си, Vuity действат около 6 часа.


Източник: abbvie.com

Снимки: Vuity

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори