От NASA обявиха откриването извънслънчев „двойник“ на Земята!


На специална пресконференция, която към писането на тази новина все още тече, от NASA обявиха откриването на извънслъчевата планета Kepler 452-b – най-близката до това, което може да бъде наречено „двойник“ на Земята!

Kepler 452-b е най-малката земеподобна  извънслънчева планета, открита досега. Тя има около 60% по-голям диаметър и е вероятно около 5 пъти по-масивна от Земята. Планетата е осветявана от звезда от тип G2 – също като нашето Слънце. Планетата е скален тип и се намира в така наречената „обитаема зона“ – разстояние от слънцето си, при което условията на планетата биха позволили вода в течно състояние.

fig5-scale_of_452_system

Kepler 452-b се намира на 1400 светлинни години в съзвездието Лебед, така че не бързайте да стягате багажа си. Освен това гравитацията там вероятно е около 2 пъти по-силна отколкото на родната ни Земя.

Въпреки тези различия обаче, Kepler 452-b остава невероятно близка до светът, на който живеем сега! Така например там годината е с почти същата продължителност – 385 дни, а самата планета е с около 1.5 милиарда години по-стара от нашата.

Освен нея, от NASA обявиха и за още 11 кандидати за малки планети в обитаемата зона, които трябва да бъдат допълнително изучени и потвърдени.

С Kepler 452-b броят на потвърдените извънслънчеви планети става 1030.

Живеем във вълнуващи времена!

Източник: http://www.nasa.gov/press-release/nasa-kepler-mission-discovers-bigger-older-cousin-to-earth

Снимки: NASA

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори