От полюс до полюс с електромобил


Шотландските авантюристи Крис и Джули Рамзи влязоха в историята, като завършиха първата в света експедиция „От полюс до полюс с електрически автомобил“. Деветмесечното пътешествие от Северния до Южния полюс, покрило над 27 000 километра, беше осъществено с електрически автомобил.

Двойката достигна дестинацията си на 15 декември, но поради проблеми със сателитната връзка успя да обяви постижението си едва по-късно. Избраното превозно средство за това пътуване беше електромобил Nissan Ariya e-4ORCE, модифициран от исландския специалист Arctic Trucks. Модификациите включват по-големи 39-инчови гуми, ледозащитно оборудване и укрепване на каросерията, съобразени със спецификата на пътуването. Задвижващият агрегат и окачването са останали в по-голямата си част във фабричния си вид.

Допълнителното натоварване на електромобила е намалило неговия пробег, което е наложило използването на различни техники за поддържане на батерията на автомобила топла с цел подобряване на ефективността. Те включват изграждане на снежна стена, която да предпазва долната част на автомобила и предния радиатор от студения вятър, и използване на специална палатка за покриване на целия автомобил, когато вятърът не е бил твърде силен.

В зависимост от метеорологичните условия екипът е използвал или 5kW вятърна турбина, или прототипно хибридно решение за зареждане със слънчева енергия, за да захранва своята Ariya. В ситуации, в които те са били неприложими, са прибягвали до бензинов генератор – задължителна част от оборудването за прекосяване на арктическите райони.

Това не е първият път, в който Рамзи влизат в новините с електрически превозни средства. През 2017 г. те станаха първите, които участваха и завършиха Монголското рали с електрически автомобил – модифициран Nissan Leaf Acenta. Изминаването на 16 000 километра за 56 дни беше предизвикателство, като се има предвид пробегът на модифицирания Leaf от 145 километра. Въпреки това те са доволни, че след като завършиха ралито през 2017 г., по целия маршрут се появи широка мрежа за зареждане.


Източник и снимки: Nissan

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори