Откриха останки от непознат вид хора


Изследователи откриха останки, които най-вероятно са принадлежали на непознат досега вид хора, живели преди около 67 000 години.

Откритието е направено още през 2007 г. в пещерата Callao, на остров Лузон, Филипините, когато учени откриват частични останки от крак от човек, който към онзи момент е определен като спадащ към нашия вид. Но през 2016 г. на същото място са намерени повече останки, от които става ясно, че става дума за различен вид хора. По името на острова, новият вид е наречен Homo luzonensis.

Откритието поражда интересни въпроси. Например, възможно ли е и на други острови, съвсем откъснати от света, да са се развили и други видове хора, изгубили еволюционната надпревара с Homo sapiens? Може да се каже, че вече има прецедент – през 2003 г. на остров Флорес бе открит вида Homo florensis – видимо по-дребен от нас и пригоден за живот в оскъдните условия на острова.

Произходът на тези видове засега е забулен в тайни. Знае се, че в региона, в който са открити е имало популации на Homo erectus. Поради това някои учени считат, че е възможно да става дума за представители на вида, които по волята на стихиите са попаднали на един или друг остров и там са еволюирали до нов вид.

В същото време обаче вида на останките и на Homo luzonensis, и на Homo florensis има много общо с австралопитеците. Проблемът обаче е, че поне досега останки от тези древни човекоподобни са откривани единствено в Африка.

Както изглежда, учените ще имат още доста работа, чрез която постепенно ще разсейват мъглата, обвила произхода на хората.


Източник: NewScientist

Снимка: Callao Cave Archaeology Project

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори