Откриха нов вид стволови клетки


Учени от Michigan State University обявиха, че са открили нов вид стволови клетки. Откриването им може да се окаже от полза при изучаването на различните родилни дефекти и репродуктивни проблеми.

Ембрионалните стволови клетки, наричани още плурипотентни, имат уникалната способност да се превръщат във всяка една друга клетка в тялото. През последните години учените бележат все по-голям успех в препрограмирането на възрастни клетки в ембрионални – т.нар. индуцирани плурипотентни стволови клетки. Те имат почти същите качества като ембрионалните, но за добиването им не са необходими ембриони, което ги прави по-лесни за използване в различни изследвания.

Учените отдавна знаят, че ембриона произвежда и клетки, наречени XEN, които са отговорни за изграждането на ембрионалната тъкан. Но едва сега те са решили да проверят дали при препрограмирането на възрастни клетки освен индуцирани, не се създават и XEN клетки. И случаят се оказал точно такъв.

Вероятно при всяко препрограмиране от индуцирани, са се получавали и XEN клетки, но учените са ги считали за „брак“. Сега обаче те са открили, че самите XEN клетки могат относително лесно да бъдат препрограмирани и от тях също да се получат индуцирани стволови клетки. Освен това, тъй като те са отговорни за изграждането на тъканите в ранните ембрионални фази, изучаването им може да хвърли допълнителна светлина върху различни родилни дефекти и репродуктивни проблеми.

Източник: http://www.cell.com

Снимка: Juan Gaertner/Shutterstock.com

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори