Откриха начин за превръщане на всеки тип кръв в универсален


Учени от Университета на Британска Колумбия обявиха, че са открили начин да преобразуват всеки тип кръвна група в неутралната О група.

Кръвните групи се различават по това дали и какъв тип захари има по повърхността на червените кръвни телца. Тип А има един вид. Тип B има друг. Тип АВ има и от двата. И накрая тип О няма захари.

Ако при кръвопреливане човек получи кръв с различен тип от този на неговата собствена, имунната система на организма се задейства и атакува новите кръвни телца.

Единственото изключение е кръвта тип О, която е универсално приложима и поради тази причина е най-силно желана при кръводаряването.

Още от преди учените знаят, че определени видове ензими могат да премахват захарите от кръвни телца типове А, В и АВ, ефективно превръщайки ги в тип О. Но учените не разполагаха с ензим, който да е ефикасен, безопасен и икономически изгоден. Досега.

В серия от скорошни опити е станало ясно, че в храносмилателния ни тракт се съдържат същите захари, които могат да бъдат открити и по кръвните клетки. И че пак там съществуват бактериални ензими, способни да премахват захарите.

При това тези ензими се справят 30 пъти по-ефикасно и всички известни досега!

Към момента учените извършват щателна повторна проверка на резултатите, за да сигурни в истинността им. Ако резултатите отново са налице, следващия етап ще бъде началото на клинични изследвания, които ще помогнат да се узнае, дали тази иновативна процедура крие някакви рискове.


Източник: American Chemical Society

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори