Откриха най-старите двойносиметрични организми


Геолози от Калифорнийският университет, Ривърсайд, откриха най-ранния досега известен представител на фамилното дърво на двойносиметричните организми, сред които спадат повечето известни животни днес, в това число и хората.

Създанието, наречено Ikaria wariootia, е първият двойносиметричен организъм – има предна и задна част, две симетрични страни и отвори в двата края, съединени посредством черва.

Развитието на двойна симетрия е основна стъпка в еволюцията на животните. Тя им дава възможността да се движат целенасочено, както и универсален начин за организация на телата, който е успешен както при миниатюрни червеи, така и при гигантски динозаври.

От десетилетия еволюционните биолози допускат, че родоначалника на двойната симетрия ще е просто устроен и малък организъм, с едва развити сетива. Но откриването на подобни вкаменелости се считаше за изключително трудно, ако не и невъзможно. Досега!

Благодарение на триизмерно лазерно сканиране, учените са успели да анализират вкаменелости на около 555 милиона години, открити преди 15 години. Те съдържали интересни малки кухини, за които и досега се е считало, че е възможно да са оставени от жив организъм, но технологията не е позволявала да се разбере това със сигурност. Лазерното сканирането е разкрило, че те са оставени от организми с големината на оризово зърно, имащи цилиндрична форма, с ясно обособени глава и опашка.

Откритието е изключително важно за еволюционните биолози, тъй като практически потвърждава теориите им за развитието на по-сложните форми на живот. Тези вкаменелости са най-старите досега на организми с подобна сложност.


Източник: Scott D. Evans el al., „Discovery of the oldest bilaterian from the Ediacaran of South Australia,“ PNAS (2020).

Снимки: Sohail Wasif/UCR; Droser Lab/UCR

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори