Откриха механизма, отговорен за развитието на плодовете и семената при цъфтящите растения


Испански учени успяха да разгадаят механизма, отговорен за развитието на плодовете и семената при цъфтящите растения.

В ново изследване учените са провели задълбочени изследвания върху ягодови растения.

В рамките на изследването е установено, че специфичен ген, наречен AGL62, е основния „спусък“, който кара едно опрашено цъфтящо растение да започва да образува семена и плодове.

Генът AGL62 се среща във всички цъфтящи растения и една от основните му функции е да стимулира производството на ауксин – хормон на растежа при растенията. По време на изследването учените са създали ягоди, у които AGL62 е потиснат. Това е довело до много ниски нива на ауксин и в резултат на това растенията не са започнали да образуват семена и плодове.

Новото откритие може да е от огромно значение за селското стопанство, особено като се има предвид, че на редица места популациите на опрашващите насекоми са силно намалели, което от своя страна води до големи рискове за стабилната продукция на плодове и семена. Благодарение на него в бъдеще могат да се създадат биотехнологии, позволяващи на растенията да раждат „девствени“ плодове – без нужда от опрашване.


Източник: Lei Guo et al, Mechanism of fertilization-induced auxin synthesis in the endosperm for seed and fruit development, Nature Communications (2022). DOI: 10.1038/s41467-022-31656-y

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори